VÄLKOMMEN TILL ALANYA INVEST

Vi har  din
drömbostad i Alanya Turkiet

Alanya Invest drømmebolig alanya Tyrkia leilighet villa Tyrkia
Bolig i  Tyrkia norsk flagg Fastighet i Turkiet svensk flagg Lejlighed Tyrkiet Alanya dansk flagg

ALANYA-ditt solen nästen alltid lyser. Information om Turkiet

 

LIVE WEBB Kamera

Alanya, Turkiet.

Klicka här


ALANYA TURKIET

I korta drag kan man beskriva Alanya som ett paradis med blått hav, kilometerlånga stränder och småstadsliv sida vid sida med de moderna stadsdelarna.

Alanya ligger vackert placerat vid Medelhavet ca 120 km österut från Antalyas Internationella flygplats. Här bor det ca 110.000 människor fast och under högsäsongen än fler. I söder ligger Medelhavet och här finns delfiner, flygfisk och havsköldpaddor som man har möjligheten att simma med. Under sommarhalvåret finns ett stort urval av båtar för heldagsturer då man kan besöka alla de olika grottorna som finns i området. I norr finns Taurusbergen med toppar upp emot 1000 m. och här finns dalar med klara älvar som kommer från bergen.

Centrala Alanya delas av en udde och på denna ligger den historiska medeltidsborgen från 1200-talet. Den har en 8 km lång mur med 150 torn och här kan vandra i historien längs med muren eller inne i borgen. Halvön var i gamla tider huvudkvarter för pirater som angrep handelsfartyg i dessa fartvatten. Nedanför borgen ligger den gamla stadsdelen och hamnen med små gator, torg och restauranger. På vardera sidan om udden finns stränderna. Den västra stranden som är Kleopatrastranden, är den mest kända, består av mestandels sand och är 2 km lång. Namnet kommer av att den romerska kejsaren Markus Antonius 37 år f.Kr. enligt historien har gett delar av staden som gåva till den egyptiska drottningen Kleopatra för att visa sin kärlek. Den Östra stranden har många namn så som Public Beach, Keykubat, Begonville mfl. Den är över 20 km lång och har en variation av sand och småsten. Den är långgrund jämfört med Kleopatrastranden.

Det finns ett bra urval av aktiviteter i området – vattensporter, speciellt vid de större hotellen, vindsurfing, vattenskidor, paragliding, pedalbåtar, kanoter och segelbåtar. Man kan även dyka, hoppa bungeejump, köra mountainbike och spela tennis. På flera ställen är det även möjligt att spela fotboll med lokalbefolkningen. Passa även på att ta en tur till ett Hamam, Turkiskt Bad, som det finns flera av för en helskrubbning av kroppen som avslutas med en avslappnande massage.

Alanya är en av Turkiets mest moderna och välorganiserade semesterstäder med en god blandning av sol och bad, shopping, turkiskt vardagsliv och pulserande nöjesutbud.MAT och RESTAURANGER i Alanya

Det turkiska köket är ett bland världens bästa och mest varierande. Runt hamnområdet i centrala Alanya bland de små gatorna ligger restaurangerna tätt. Här kan man äta gott till ett rimligt pris, men för att uppleva det riktiga turkiska köket är det bäst att gå på de lokala restaurangerna som turkarna själv besöker. För ca 120 kr får man en utsökt middag med dryck för 2 personer. På de mest lokala och billigaste restaurangerna finns inte menyer, man får peka och själv välja det man vill äta. På turistgatorna är priset högre och maten är tillpassad för de europeiska smaklökarna. Här kan man få allt från McDonalds och BurgerKing till italienskt, kinesiskt och vanlig internationell mat. Missa inte heller ett besök på en av restaurangerna som ligger placerade mitt i Dim Cay älven några kilmeter öster om centrala Alanya. Det är en upplevelse att sitta på små flottar i mitten av älven och äta sin mat, och samtidigt passa på att doppa fötterna i det iskalla klara vattnet. I Dim Cay är det även möjligt att ta med sig sin egen picknickorg och njuta en hel dag.


Alanya by  night natteliv Alanya havn Tyrkia

Nöjeslivet i Alanya

Här finns mycket att välja på. De mest populära ställerna (clubbar, barere, cafeér) finns samlade i hamnområdet. För att nämna några är det Havana Club, Robin Hood, Istanbul Club och Bistro Bellman. För de som tycker om rock passar The Doors. I förorterna till Alanya finns även clubbar och diskotek att välja på. Det finns några större utomhusclubbar i området runt Alanya, dessa har egna bussar och oftast öppet tills dess att solen går upp under sommarhalvåret.


Om man inte har med sig sin egen dator och behöver internetcafé så finns det gott om dessa. Nästan varje gata har minst ett.

Det är många utflyktsmöjligheter från Alanya området

Bussförbindelserna är mycket bra i hela Turkiet. De lokala bussarna (dolmus) har täta avgångar och åker man längre har bussarna både luftkonditionering och servering ombord. Priserna är låga. Det är även möjligt att hyra bil eller moped och på så sätt själv ta sig runt och se sig omrking. Vill man resa runt själv och se lönar det sig att hyra bil/moped eftersom priserna är mycket rimligare än i Sverige.

Färdsätt i Alanya

Lokalbussarna (dolmus) går regelbundet i hela området. Under 2012 har de gamla bussarna blivit utbytta mot nya moderna och handikappvänliga bussar. Det går fortfarande att vinka fast bussen var man än står, även om det sakta ska införas att bussarna endast ska stanna på bushållplatser. Långfärdsbussar har avgångar från busstationen (otogar) i västra Alanya. Här måste man ibland boka biljett dagen innan för att vara säker på att få plats.

Attraktioner i Alanya

Området runt Alanya har en lång och brokig historia med många historiska sevärdheter så som Alanyas borg – Kleopatarborgen, droppstensgrottan Damlatas som har fuktig luft som är bra för asmatiker och vakttornet Kizli Hule, liggandes nere vid hamnen, som är från 1200-talet. I hamnen finns även det gamla båtbyggeriet. Om man tar en tur med någon av båtarna från hamnen får man även tillgång till många fler olika grottor bla. ”Lovers Cave” där enligt historien Kleopatra mötte sin älskade, efter detta besök måste man dyka ner i havet från en höjd mellan 15-20 meter för att komma ombord på båten igen. Det finns även den relativt nyupptäckta Dim Cay Cave grottan som ligger några kilometer österut från Alanya centrum uppe i bergen. Staden har även ett eget musem som är värt ett besök. Till Side kan man enkelt ta buss och här finns flera historiska ruiner att insupa historia ifrån. Detta är bara några få exempel som man kan utforska – köp en bra reseguide eller fråga lokalbefolkningen för att hitta fler ställen att besöka.

Shopping i Alanya

De mest populära varorna är kläder, mattor, kryddor, skinn, guld och silver. I centrum nära dolmusstationen (lokala busstationen) finns Cuma Bazaar området som för några år sedan fick en uppfräschning. Här ligger småbutiker och stånd tätt och här gäller prutning! Köpmännen serverar gänra te eller något annat att dricka under tiden man förhandlar om priset. Riktmärke är att få ner priset ca 60% från det först nämda priset – då har man gjort ett bra köp. Det lönar sig att shoppa på morgonen eftersom turkarna tror att första försäljningen på dagen ger god tur. Det finns även vanliga butiker i Alanya och här prutar man inte. Varje fredag är det fruk- och grönsaksmarknad i Cuma Bazaar (fredags marknaden) och då kan man finna det mesta. Alla områden i Alanya har sin marknadsdag, fråga lokalbefolkningen vilken dag som är marknad i det område du bor/semestrar i.

De större köpcentrumen i Alanya ligger i utkanten av centrum, nära Oba, och dessa är bla:


Metro Oba Alanya

Storvarumarknad med medlemskort. Man får även dagspass i ingången – detta måste man ha för att kunna betala! Här finns allt från teknologi, verktyg, kläder, mat och möbler. För storhandling är detta perfekt. Ligger på gränsen mellan Alanya och Oba.


KIPA Cikcilli Alanya

Stor matvarubutik samt vitvaror och elektronik. Någon enstaka mindre småbutik. Ligger i Cikcilli.


Alanyum Cikcilli Alanya

Alanyas enda shoppingcentra med olika butiker på 2 plan samt biosalong och foodcourt. Matvarukedjan Carrefour finns här samt Teksen som är en järnhandel med alla de små prylar, skruvar och muttrar man inte hittar någon annanstans. Ligger i Cickcilli, några hundra meter från Oba.


Koctas Oba Alanya

Byggvaruhus, här kan man finna lister, målarfärg, inredning, blommor och lite av varje. Bra för de som tycker om att renovera själv. Ligger på gränsen mellan Oba och Tosmur.


ALANYAS OLIKA OMRÅDEN

Alanyas klippa, Kale och Gamla Staden

Kale är ett av de absolut mest eftertraktade och äldsta bostadsområderna i Alanya stad. Här finns Alanyas kännetecken, den historiska borgen, och man har en fantastisk utsikt mot centrum, bergen och de båda stränderna på var sida om udden. Området är lugnt och stilla, mycket på grund av minimal trafik och små, trånga gator. Mycket kuperad terräng och inga bussar går i detta område.
Kleopatraborgen Alanya Tyrkia informasjon

Alanya Centrum

Hjärtat i Alanya är centrum och här finns allt innom gångavstånd. Det stora handelsområdet Cuma Bazaar ligger placerat här på båda sidor om Attatürk gatan som går genom hela staden.Det är mycket liv och rörelse med många restauranger, butiker, cafeér, barer och diskotek. Här är det ljud dygnet runt, året om, speciellt under högsäsong.

Bazarene Alanya by  Tyrkia

Alanya Väst

Här har man kort avstånd till den populära Kleopatrastranden som är en samlingspunkt i Alanya. Här finns många nationaliteter och en bra stämning. Här kan man även få känslan av att vara i Skandinavien när man läser restaurangernas och butikernas namn; Oslo S, Vikingen, Oscar, Bamse butik och hör försäljarna prata något av de skandinaviska språken. Detta område ha många hotell och en av de större matvarubutikerna, Migros, ligger här. Ner mot havet finns parker, lekparker och strandpromenaden. Till själva centrum i Alanya är det gångavstånd, men det går även lokaltrafik, Dolmusbussar, i stort sett dygnet runt under högsäsong.

Alanya Nord, Tepe och Bektas

Alanya Nord ligger nära till Alanya centrum, stranden och Taurusbergen. Alanya Nord delar upp staden i ”landet” och ”centrum”. I den södra delen av området är man närmare centrum av Alanya och i den nordligare delen kommer man något bort från stadens ljus och ljud. Här kommer man även närmare det turkiska lokala livet och i Taurusbergen har man en enastående utsik över Alanya och det övriga höglandet. Detta område passar för de som vill ha en mer privat bostad med vidunderlig utsikt men samtidigt med närheten till centrum. Här behöver man bil eller scooter, som kan hyras, eftersom det inte går någon lokaltrafik än. Detta kommer dock att ändras eftersom man bygger ett nytt äldreboende i området. Det norra området passar för de som vill bo mer ute i naturen än staden.

I Bektas finns flera utsiktsplatser där man har en utsikt över hela Alanya bukten. Det finns även några restauranger och butiker, men det är inte innom promenadavstånd.

Om du planerar ett köp i detta område var uppmärksam att det finns bygglån. Många bygglån har blivit tillbakadragna då man är rädd att grunderna kan ”kollapsa” här på grund av terrängen. Det är mycket brant och i dagens läge är det byggförbud på bergssluttningen bakom Alanya centru,. Existerande tillåtelser är naturligtvis giltiga eftersom de byggs efter normer och regler för denna terräng. Detta gäller speciellt för de övre och innersta delarna av Bektas.

Alanya nord, söder om ringvägen/35 meters gatan, mot bazaaren och borgen är ett mycket trevligt område. Här bor en blandning av turkar och europeér året om.Alanya Öst

I samband med Alanyas snabba utvekling för några år sedan uppstod den östliga delen av Alanya. Detta område är byggt som en omedelbar förlägning av centrum och det är därför inte mer än 5 min bilfärd in till staden. Här går regelbunden lokaltrafik från tidig morgon till sen kväll året om. Invid havet präglas området av hotell medans det mot inlandet präglas av det lokala turkiska bylivet. Här har man tillgång till den Östra stranden (Keykubat) som är förhållandevis långgrund och barnvänlig samt många vattensporter. Här finns även alla de stora köpmarknaderna och shoppingcentrat, industriområde och många hantverkare.

Cikcilli

Efter Alanya Öst kommer Cikcilli som sträcker sig upp mot Taurusbergen. Området präglas av den lokala turkiska vardagen och ligger mitt i gröna omgivelser med många apelsinlundar. Cikcilli är ett område under utveckling och det byggs många nya lägenhetskomplex och villa parker men med plats för parker och grönområden. I detta område finns Alanyum och Kipa. Till Alanya centrum är det ca 3 km och regelbunden busstrafik finns året om. Cikcilli är ett lugnt och rofyllt område med mellan 500-1000 m till den Östra stranden. Det är ett område för dig som inte vill bo mitt i centrum, men med närheten till Alanya centrum.

VÄLKOMMEN TILL ALANYA

         

alanyainvest Alanya Tyrkia partner Rivierainvest

Riviera Invest vår samarbetspartner och mäklare i Alanya Turkiet
Via Alparslan tar vi updrag på

byggnation och renovering

Alparslan konstruksjonsfirma Alanya Tyrkia

lägenhet  Alanya Turkiet
bostäder  Alanya Turkiet
Karta  Alanya Turkiet
Information Alanya Turkiet
Tannläkare Alanya Turkiet
Om Alanyainvest Alanya Turkiet
kontakta  oss Alanya Invest
Visningstur Alanya Turkiet
Flyg till Turkiet Alanya
Kundreferenser bostad Turkiet Alanya
Alanya området Turkiet information
Köp av bostad Alanya Turkiet
Nyheter Alanya Turkiet
Billiga lägenheter Alanya Turkiet
Bankgaranti bostad Turkiet
Lagfartsgaranti bostad Alanya Turkiet
villa Alanya Turkiet

Avsallar strand Tyrkia Alanya Alanya Invest bolig Tyrkia Alanya

TEL. (009) 0533 4792 263
svensk

EMAIL: lotte@alanyainvest.se