VÄLKOMMEN TILL ALANYA INVEST

Vi har  din
drömbostad i Alanya Turkiet

Alanya Invest drømmebolig alanya Tyrkia leilighet villa Tyrkia

Information A - Ö Alanya Turkiet

 

LIVE WEBB Kamera

Alanya, Turkiet.

Klicka härNyttig information

TURKIET

AKTIVITETER Alanya :

Det finns många olika former av aktiviteter i form av vattensporter, golf, slalom, skidor, båtturer m.m. Aktiviteter och Sevärdheter i Alanya, Turkiet – klicka här.


APOTEK Alanya :

Apotek heter ”ECZANE” och finns nästan överallt i Alanya. Det har bra erfarenhet och kan rekomendera medicin för de vanligaste ”turistsjukdommarna” som tex diareé, soleksem, solsting, öronvärk och halsont. På apoteken pratar oftast någon i personalen engelska eller tyska. Efter normal arbetstid finns alltid 3 apotek som har öppet i Alanya. Vanligtvis vet hotellreceptionen, sjukhus och taxichaufförer vilka som är öppna.

ARBE
TSTILLSTÅND Turkiet

För att jobba i Turkiet måste man ansöka om arbetstillstånd och visum. Pass, visum ansökan och brev från arbetsgivare behövs. Andra dokument ska skickas till Turkish Ministry of Labour and Social Security (MLSS) från din arbetsgivare innom 3 arbetsdagar efter din ansökan. För mer information – läs här : Turkiets Ambassad i Stockholm http://stockholm.emb.mfa.gov.tr/ConsularServices.aspx


BANKOMATER TURKIET :

Finns nästan överallt. Använd gärna bankomater i anslutning till bankkontor.

BANKKONTO Turkiet

Som svensk kan du öppna ett bankkonto i vilken turkisk bank du vill. De flesta kräver kopia på pass och skattenummer som man kan få på det lokala skattekontoret. De offentliga bankerna kan ofta vara “tung rodda” med mycket byråkrati, så använd hellre någon av de större privata bankerna så som Kuveyt Turk, Finansbank eller Garantibank.

BYGGREGLER

2012 kom nya och strängare byggregler för att höja standarden på all byggnation. Det är större vikt på isolering och vattenisolering/drenering. De turkiska myndigheterna utför kontroller av nybyggnation och stoppar alla byggföretag som inte följer de nya strängare reglerna.

DRICK

Är du nöjd med den service du mottagit på en restaurang är det normalt att lägga ca 10 % i dricks. Kom ihåg att servitörer inte får fast lön utan har som regel en liten andel av omsättningen + dricks i lön. Så om servicen var god – ge pengarna direkt i handen till den servitör så blir det hans lön för den dagen.

DRICKSVATTEN

Kranvattnet är inte farligt eller förorenat men innehåller en annan bakterieflora än vad vi svenskar är van till. Drick därför enbart flaskvatten som inte kostar mycket på någon av de små supermarkets som finns. Kranvattnet kan användast till kaffe, te, matlagning och tandborstning.

EGEN BIL

För att ta med din egen bil från Sverige : Turkiet ingår inte i EU så pass och fordonshandlingar kontrolleras vid gränsen. Passet ska vara giltigt i 3 månader efter ankomstdatum och vid inresan noteras fordonet i förarens pass. Bilen måste sedan lämna Turkiet samtidigt med föraren. För mer utförlig information läs på Motormännens hemsida här : http://www.motormannen.se/Resan/bila-i-europa/bilresfakta-land-for-land/turkiet.html

Man kan söka uppehållstillstånd / residential permit i Turkiet och om man har detta har man även tillåtelse att äga en bil i Turkiet.

EGEN FIRMA

För utförlig information om att starta eget eller etablera sin nuvarande firma i Turkiet läs mer på Export Rådets hemsida för Turkiet : http://www.swedishtrade.se/sv/vara-kontor/europa/turkiet/

EGENDOMSFÖRSÄKRING

En försäkring för både byggnad och inventarier kostar ca 1800 kr per år beroende på värderingen av bostaden. Det är obligatoriskt med jordbävningsförsäkring i Turkiet och den fungerar ungefär samma som Norges naturskadefond.

EL

Turkiet har 220V och på de allra flesta ställen är det samma stickkontakt som hemma i Sverige. Vid behov av adapter kan man köpa det på närmaste supermarket. De allra flesta byggnader har eget strömaggregat som går på disel vid strömavbrott.

EU och TURKIET

Läs uppdaterad information på Europeiska Unionens hemsida : http://europa.eu/index_sv.htm

FLYGPLATSER

Antalya International Airport ligger ca 120 km väster om Alanya. Sedan är det ca 1 ½ timmes transfer till Alanya.

Gazipasa Airport har under 2012 öppnat för internationell flygtrafik som väntas expandera de kommande åren. Flygplatsen litter ca 30 km sydöst om Alanya och transfer är ca 30 min.

FOLKET

Turkarna är öppna, hjälpsamma och intresserade av att knyta nya kontakter. Många pratar engelska eller tyska och även något av de skandinaviska språken. I bazaaren och vissa turistbutiker kan de vara mer påträngande och upplevas som “jobbiga” men det är i verkligheten deras sätt att försöka få kontakt. Blir du bjuden på turkiskt te eller liknande är det oftast för att de vill prata – och givetvis försöka sälja om det går. De flesta som arbetar i bazaaren och turistbutikerna har endast ca 7 månaders inkomst, under turistsäsongen, och utöver det ingen inkomst. De lever av denna inkomst resten av året så för dem är det viktigt att sälja. Enligt tradition är dagens första försäljning det som ger god tur för resten av dagens försäljning, så tidig shopping kan ge bra inköp!

FRÄMMANDE SPRÅK

I Alanya området pratas både engleska och tyska. Vissa kan även något av de skandinaviska språken. Engelska är obligatorisk i de turkiska skolorna.

FÄRDMEDEL

Lokalbuss (dolmus) finns med regelbunden avgång runt om i hela Alanya området. Goda bussförbindelser till andra städer i Turkiet med bussar av hög standard (luftkonditionering och service). Taxi finns det gott om, vid en längre resa gör upp om pris innan avgång. Hyr bil eller moped/scooter – bra priser och man är obunden till att passa tider.

FÖRSÄKRINGAR

Turkiet är ett icke EU-land så kontakta ditt försäkringsbolag eller ta en reseförsäkring som täcker för hela världen. Se till att detta är i ordning innan resan – olyckan kommer när man minst anar det!

GOLF

I Belek finns många olika golfbanor att välja på, läs mer här : GOLF i Alanya (link) I Alanya området är det beslutat att det ska byggas 5 stycken golfbanor – en i Kargicak, en i Mahmutlar och 3 stycken mellan Alanya och Avsallar.

HELGDAGAR

De Turkiska helgdagarna är inte samma som våra så kontrollera innan du åker till Turkiet om det är någon speciell högtid eller röd dag. Klicka här för en lista.

HUSDJUR

Bestämmelser för utlandsresor med hund och katt har förenklats i och med att s.k. sällskapsdjurspass införts. Trots förenklingarna finns det fortfarande en del att tänka på. För detaljerad information kontakta Statens Jordbruksverk eller gå in på deras hemsida : www.jordbruksverket.se

HÄLSA och VACCINATIONER

Det är inga obligatoriska vaccinationer vid inresa till Turkiet. Förhör dig med din egen läkare om du vet att du har speciella behov.

IKAMET – RESIDENTIAL PERMIT

Uppehållstillstånd måste du ha om du ska stanna i Turkiet mer än 90 dagar i löpet av en 180 dagars period. Som svensk medborgare har du 90 dagars visum från inresedatum, men om du ska stanna längre eller tänker komma tillbaka till Turkiet innom 180 dagar måste du ha Ikamet. Vi kan hjälpa till med ansökan mot en avgift – det är en del pappersarbete som måste ordnas.

INTERNET

Användningen av internet är utbrett i Turkiet. Det finns mängder av internet cafeér och det är enkelt att få internet anslutning i hemmet. För att få telefon och ADSL internet måste man ha ikamet. Pris från ca 80 TL i månaden. Det finns även trådlösa modem (sticks) för 3G som fungerar som kontantkort. Vissa anläggningar har eget trådlösa internet anslutningar för de boende.

JORDBÄVNING

Alanya området har mycket liten risk för jordbävning. Se link till karta för registrerade jordbävningar av GFZ i Potsdam som har övervakat området sedan 1989. Klicka här för karta.

KLIMAT

Alanya har ett av de bästa klimaten längs Medelhavskusten. Mer än 300 soldagar per år och sällan temperaturer under 10 C dagtid. Reumatiker besöker gärna detta område om och om igen.

KREDITKORT

Accepteras på de flesta ställen, dock inte på mindre butiker och marknader. Det är inte möjligt att få kontater utöver det belopp man ska betala, använd bankomat om du vill ta ut kontanter.Statliga och offentliga kontor accepterar inte kort.

KRIMINALITET

Alanya har mycket liten kriminalitet.

KRISTEN KYRKA

Det finns en kristen kyrka i Alanya. Svenska sjömanskyrkan finns inte representerade i Turkiet men Norska sjömanskyrkan finns dock, klicka här för att komma till deras hemsida.

KÖRKORT

Som turist kan du använda ditt svenska körkort i 90 dagar, ska du stanna längre måste du ha ett internationellt körkort som du kan beställa via Motormännens hemsida : http://www.motormannen.se/Resan/internationellt-korkort/index.html

Här finns även mer information, tillvägagångssätt och kostnader.

 LEVNADSKOSTNADER

 Turkiet är ett mycket billigt land att leva i.

 MOBIL

 I Turkiet kan du ha en mobil med både fast abbonemang och med med kontantkort. Det sistnämda är enklast för en svensk medborgare (abbonemang kräver både Ikamet och turkisk garantist), man betalar en engångssumma för att få sitt SIM-kort och därefter fyller man på det med så mycket man önskar. För att köpa SIM-kort måste du ha med dig pass och skattekort (vergi numerasi).

 MOPED

 Det är lag på att använda hjälm när man kör moped/scooter i Turkiet. Blir du stoppad av polis och du inte har hjälm är böterna på 80 TL. För att köpa moped/scooter måste man ha Ikamet.

 MOSKEÈR

 Bortsett från fredag som är muslimernas heliga dag, kan man fritt besöka någon av de många moskeérna i Turkiet. Kom ihåg att täcka över armar, skuldror och ben samt att kvinnor ska täcka sitt hår.

 MYGG

 Ett gott råd om du är allergisk – ät B6 vitamin. Det hjälper men måste ätas under längre tid. 100 mg rekomenderas per dag. Det är ett gammalt turkiskt botemedel och har hjälpt många. Det är dock inte så stort myggproblem i Alanya – det besprutas regelbundet. Om man har stark allergi är det även möjligt att få vaccinerat sig på plats.

 MÅTT

 I Turkiet använder man samma måttenheter som i Sverige.

 PENSION

 Kontakta din lokala försäkringskassa för mer information.

 PRISNIVÅ

 Många matvarubutiker är billigare än i Sverige. Köp gärna varor producerade i Turkiet eftersom de har mycket bra kvalitet och billigare än importerade varor. I större matvarubutiker och markets prutar man inte på priset. På marknaden/bazaaren ska man pruta, ta som riktmärke ca 50% av det sagda priset, då betalar du inte överpris.

 SJUKFÖRSÄKRING

Priset för privat sjukförsäkring varierar från bolag till bolag och är avgörande på hur omfattande försäkringa man vill ha samt ålder och kön. Detta bör du kontrollera med ditt försäkringssällskap vad som gäller för dig. Kontrollera även sjukförsäkring för icke EU-land eftersom andra regler gäller.

SJUKHUS

Det finns flera stora och moderna sjukhus i Alanya området, både privata och kommunala. Generellt är det mycket hög nivå på personalen och på de internationella sjukhusen (Anadolu Hospital) pratas de flesta språk.

SKATTEKORT

 Detta får man på det lokala skattekontoret innom 10 minuter. Man måste ha med sig en kopia av passet.

 SKOLA

Det finns ett privat college i Alanya som har en mix av nationaliteter och klasser.

STRÖM

220 V

STÖLDER

Det mest förekommande är ficktjuvsstölder. Generellt anses turkar vara ett ärlig folk men som på många andra ställen förekommer ficktjuvar. Se därför till att ha uppsikt över värdesaker och förvara gärna kontanter och smycken inlåsta.

SVERIGES AMBASSAD

Ligger i Ankara, men det finns ett honorärt konsulat i Alanya som man kan uppsöka tex vid behov om ett provisoriskt pass.

Embassy of Sweden
B.P. 3, Kavaklidere
06692 Ankara

Telefon : +90 312 455 410

Fax : +90 312 455 41 20

E-mail : ambassaden.ankara@gov.se

Hemsida : http://www.swedenabroad.com/sv-SE/

 

Kontaktuppgifter till Sveriges Konsulat i Alanya
Tel:  +90 242 522 3634 

Skandinavisk assistent:  +90 (242) 522 6262 
E-mail:  alanyakonsulat@hotmail.com 
Adress:  Saray Mah. Pelitlik Cad. No. 16-18, Alanya
Öppettider:  Måndag-fredag kl. 10-15 

(Med reservation för ev. ändringar)

 

TANDLÄKARE

Specialpriser och rabatt om du är vår kund, engelsktalande. Klicka här.

TAXI

Taxibilarna är gula och finns överallt. Om du inte har ett avtalat pris på förhand kontrollera att taxametern slås på när resan startar, inte innan. Priser ca 17 kr/km. Kom ihåg att här kan du disskutera priset.

TELEFON

Landskoden till Turkiet är 0090, till Sverige är det 0046. För att få fast telefon måste man ha Ikamet, har man detta tar det endast några dagar för instalation. Pris ca 250 SEK. Telefonkort finns att köpa i de flesta små markets och telefonkiosker finns lättillgängligt.

TESTAMENTE

Om man inte upprättat ett speciellt testamente i Turkiet så kommer närmaste släkting –ar automatiskt att ärva den avlidna. 25% till äkta hälft och 75% till barn.

TIDSSKILLNAD

Svensktid + 1 timme

TRÅDLÖST INTERNET

I oktober 2005 började Alanya att erbjuda trådlöst internet. I dagens läge är det hamnområdet som har täckning. Vissa strandbarer erbjuder även Wi-Fi. För att få telefon och ADSL internet måste man ha ikamet. Pris från ca 80 TL i månaden. Det finns även trådlösa modem (sticks) för 3G som fungerar som kontantkort. Vissa anläggningar har eget trådlösa internet anslutningar för de boende.

TURIST INFORMATION

Finns vid Damlatasgrottan (centrala Alanya) och har öppet dagligen.

UPPEHÅLLSTILLSTÅND

Svenska medborgaren som äger eller hyr fastighet i Turkiet har rätt (möjlighet) att få uppehållstillstånd. Se under IKAMET.

UTFLYKTER

Klicka här för en översikt på diverse utflyktmål i Alanya området.

VACCINATIONER

Inga obligatoriska. Kontakta läkare hemma i Sverige för ytterligare information.

VALUTA

TL – Turkiska Lira. Euro kan även användas nästan överallt. Vid växling av kontanter är postkontor de som normalt ger bästa valutakurs.

VETT & ETIKETT

Som turist bör du vara medveten om att både rättsväsendet och samhället ser allvarligt på beteenden eller uttalanden som kan tolkas som en skymf mot Turkiet som land, mot dess flagga och dess grundare Kemal Atatürk. Turkiet är en sekulär stat och ett gästfrittland där de allra flesta är mycket öppna för kontakter med turister. Den absoluta majoriteten är muslimer och en mer traditionell syn på samhället. På turistorterna är detta mindre framträde men man bör ha det i åtanke. Följ den enkla regel ; Så som du vill att andra ska vara mot dig, ska du vara mot dem.

VIKTIGA TELEFONNUMMER

Ambulans 112, Polis 155, Brandkår 110. Var uppmärksam att det är sällan någon kan prata engelska på dessa nummer. Våra kunder får ett ambulanskort om olyckan är framme så att ambulansen hittar bostadens gatuadress efter den beskrivning vi gett till sjukhuset.

VISUM

Innehavare av svenskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Från och med den 1 februari 2012 gäller att svenska medborgare har rätt att stanna sammanlagt 90 dagar i Turkiet utan visering under en period av 180 dagar. För den som planerar att vistas i Turkiet mer än 90 dagar under en 180 dagar period, måste ansöka om turkiskt uppehållstillstånd. Läs mer på Svenska Ambassaden i Ankara : www.swedenabroad.com

ÖPPET TIDER

Detta kan variera från butik till butik. I huvudregel har turistbutikerna öppet hela dagen till sent på natten under högsäsong medans matvarubutiker och dylikt har snarlika öppettider som i Sverige. De flesta butiker har även söndagsöppet.

Vi förbehåller oss rätten för fel och ändringar. Alla upplysningar är endast vägledande.

 

alanyainvest Alanya Tyrkia partner Rivierainvest

Riviera Invest vår samarbetspartner och mäklare i Alanya Turkiet
Via Alparslan tar vi updrag på

byggnation och renovering

Alparslan konstruksjonsfirma Alanya Tyrkia

lägenhet  Alanya Turkiet
bostäder  Alanya Turkiet
Karta  Alanya Turkiet
Information Alanya Turkiet
Tannlläkare Alanya Turkiet
Om Alanyainvest Alanya Turkiet
kontakta  oss Alanya Invest
Visningstur Alanya Turkiet
Flyg till Turkiet Alanya
Kundreferenser bostad Turkiet Alanya
Alanya området Turkiet information
Köp av bostad Alanya Turkiet
Nyheter Alanya Turkiet
Billiga lägenheter Alanya Turkiet
Bankgaranti bostad Turkiet
Lagfartsgaranti bostad Alanya Turkiet
villa Alanya Turkiet

Avsallar strand Tyrkia Alanya Alanya Invest bolig Tyrkia Alanya

TEL. (009) 0533 4792 263
svensk

EMAIL: lotte@alanyainvest.se